Ontdek hier alle info over onze inschrijvingen!
Alle informatie over onze bakkerij, restaurants, kapsalon, schoonheidsbehandelingen en vergaderzalen!

6 Retail een leerrijke Erasmus+ stage

  • Huis van Handel en Informatica
  • 6 Retail

Stage in Utrecht: een ervaring voor het leven!

6 Retail zit halfweg in hun Erasmus+-stage in Utrecht. We treinden vorige week zondag naar Utrecht en baanden ons bij aankomst een weg door de plenzende regen naar onze kamers. Eens de koffers neergeploft, huurden we fietsen om ons te verplaatsen (want dat hoort zo in Nederland) en sloegen een basisvoorraad frisdrank in. De volgende ochtend om 9u werden we immers al op stage verwacht. Om het verblijf rustig te starten, gingen we ’s avonds samen met de begeleiding op restaurant, daarna zal het aan de leerlingen zijn om voor hun eigen maaltijden te zorgen. 

Tijdens het restaurantbezoek werd al snel duidelijk wat op stage nog prominenter duidelijk zou worden: Wij spreken Nederlands tegen Nederlanders maar zij begrijpen ons niet (en wij hen ook niet). Een paar dagen later zal het al beter gaan, vooral door de gesprekken met klanten en collega’s op stage. We merken wel meer verschillen dan alleen de talen, ook tussen de manier van omgaan met elkaar blijken opvallende verschillen te bestaan. Een ding blijft terug komen: Mensen zijn hier veel vriendelijker en lijken ook gelukkiger dan bij ons. Stagiairs worden hartelijk ontvangen en bedankt voor hun hulp en hoewel ook hier gewerkt moet worden is de sfeer hier gemoedelijker en opener dan bij ons. We zijn zodanig onder de indruk van de vriendelijkheid bij mensen op straat, bij de bediening in restaurants en in winkels dat we dit in ons willen opnemen en willen meenemen naar België. Hier nemen wij een voorbeeld aan.

Op de avond van de derde stagedag, woensdag, is het koningsavond. Daarna volgen twee vrije dagen met als eerste dag Koningsdag. We weten niet wat we moeten verwachten van de Hollandgekte maar slaan voor de zekerheid oranje attributen in om niet uit de toon te vallen. En wat blijkt? We zijn misschien een beetje te ver gegaan bij het aankopen van accessoires maar wat een mensenmassa, wat een vrolijkheid en gezelligheid valt hier als een deken over de stad. En dat ze kunnen feesten, die Hollanders, dat hebben we gezien. We sluiten Koningsdag af met een partijtje bowlen en een gezelschapsspel. Ook dat is op z’n Hollands. De integratie is duidelijk begonnen…

Het weekend is een werkweekend. Gelukkig werd het weer elke dag een beetje beter en schijnt vandaag, zondag, de zon. De grachten worden bevolkt door kano’s en sloepen, de terrasjes en waterkanten zitten vol en mensen zijn zo mogelijk nog beter gezind dan anders. Door het mooie weer is het in sommige winkels heel rustig en daardoor hebben enkele leerlingen het geluk dat ze wat vroeger naar “huis” mogen gaan.

Het is fijn om hier te zijn. Morgen starten we week twee met een dagje Amsterdam. Hoe het ons nog verder vergaat, leest u later in deel twee. 

Nou, wat goed! Lekker, gezellig, wat leuk,  … houdoe!